ЕСТЕСТВЕН КАМЪК

Гранитът, варовикът, травертинът и мраморът са естествени строителни материали, които човекът е използвал от древността до ден днешен. Първокласният естествен камък и до сега има широко приложение заради своето очарование, якост и многообразие, а естетическите му характеристики го правят лидер при проектирането и дизайна на изделия от екстериора и интериора. Използван най-често за оформяне на фасадни елементи, плотове за бани и кухни, первази, стъпала, камини и други, той създава усещане за елегантност, стил, топлина и уют.

Естествен камък – решение за интериора

Едно от многото предимства на красивия естествен камък е многообразието от цветове, възможност за обработка и форми, които придават на всеки дизайнерски проект и изработка на артикули ненадмината уникалност. Той се съчетава съвършено с ковано желязо или други метални орнаменти, както и с всякакъв дървен материал. Тази симбиоза е високо ценена от най-иновативните интериорни дизайнери и мебелисти. Не е без значение, че покритието от естествен камък на практика е вечно, лесно се поддържа и носи непреходност.

Как да изберем подходящ естествен камък?

При избора на естествен камък трябва да съобразите няколко обстоятелства – за какво ще бъде употребяван и подходящ ли е за такъв тип приложение, в зависимост от характеристиките му. Какво цветово решение предпочитате, каква форма на плочите очаквате и съответно – колко да бъдат дебели те – също са въпроси, по които да помислим.

Гранитът, например, е с по-малка плътност в сравнение с другите камъни, но има висока устойчивост на ниски температури и ниско водопоглъщане. Това го прави добър вариант както за вътрешна, така и за външна употреба. От него се изработват чудесни облицовки за под, стени, стълби, плотове за кухня, баня, облицовки на колони. Мраморът има всевъзможни цветове и нюанси и е предпочитан за направата на изделия от естествен камък в дома.

От варовик се изработват прекрасни облицовки на чешми, сгради и други. Травертинът обикновено е оцветен в кафяво, бяло, розово, бежово, жълто или охра и от него се произвеждат елегантни вътрешни и външни облицовки, подове и декоративни елементи.